Waniliowy placek drożdzowy ze śliwkami i kokosową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

w sezonie gdy śliwek duzo-obowiazkowy!!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 pełne szklanki mąki pszennej
    250 ml mleka
    1 szklanka cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    200 g masła
    3 jajka
    50 g drożdży

    cukier puder do posypania

    Składniki na kruszonkę:

    150 g mąki pszennej
    50 g cukru
    125 g masła
    1\2 łyzeczki cukru waniliowego
    1 łyzeczka drobnych wiórek kokosowych
    oraz
    śliwki bez pestek pokrojone w ósemki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Waniliowy placek drożdzowy ze śliwkami i kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do ciepłego mleka dodajemy łyzeczke cukru i pokruszone drozdże, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.Make umieszczamy w misie, dodajemy rozczyn z drożdży,jajka,
    miękkie masło, cukier, cukier wanilinowy i wyrabiamy ciasto.
    . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 50-60 minut do wyrosniecia.
    Ciasto wykładamy do wyłozonej papaierem do pieczenia blaszki. Na wierzchu układamy pokrojone na ósenki kawałki sliwek skórka ku dołowi.
    Ze składników na kruszonke yrabiamy palcami grudkowate ciastoro,zprowadzamy palcami na owocach.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku 1 180 s C przez
    około 45-50 minut.

    Smacznego!

Porady

składniki powinny miec temperature pokojowa wierzch mozna posypac cukrem pudrem blacha 25 na 35

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować