3 pełne szklanki mąki pszennej
250 ml mleka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
200 g masła
3 jajka
50 g drożdży
cukier puder do posypania
Składniki na kruszonkę:
150 g mąki pszennej
50 g cukru
125 g masła
1\2 łyzeczki cukru waniliowego
1 łyzeczka drobnych wiórek kokosowych
oraz
śliwki bez pestek pokrojone w ósemki
Waniliowy placek drożdzowy ze śliwkami i kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Do ciepłego mleka dodajemy łyzeczke cukru i pokruszone drozdże, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.Make umieszczamy w misie, dodajemy rozczyn z drożdży,jajka,
miękkie masło, cukier, cukier wanilinowy i wyrabiamy ciasto.
. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 50-60 minut do wyrosniecia.
Ciasto wykładamy do wyłozonej papaierem do pieczenia blaszki. Na wierzchu układamy pokrojone na ósenki kawałki sliwek skórka ku dołowi.
Ze składników na kruszonke yrabiamy palcami grudkowate ciastoro,zprowadzamy palcami na owocach.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 1 180 s C przez
około 45-50 minut.
Smacznego!
Porady
składniki powinny miec temperature pokojowa
wierzch mozna posypac cukrem pudrem
blacha 25 na 35
Komentarze