SKŁADNIKI NA 3 PUCHARKI O POJEMNOŚCI 250 ML:
1 mocno dojrzały owoc kaki (persymona, szaron)
1/2 owocu granatu
4 wafelki z kremem o smaku śmietankowym
17 dag homogenizowanego serka waniliowego
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
10 dag śmietanki kremówki 30%
2 płaskie łyżki cukru pudru
Waniliowy deser z kaki i wafelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaki umyłam, obrałam ze skórki i zmiksowałam.
2.Granat umyłam, przekroiłam na pół i z jednej połówki wydłubałam pestki.
3.Wafelki połamałam na nieduże kawałki.
4.Serek homogenizowany utarłam z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
5.Kremówkę ubiłam na sztywno, wymieszałam ją z serkiem.
6.W kieliszkach ułożyłam warstwami: wafelki, kaki, pestki granatu, bita śmietana z serkiem. I tak jeszcze raz do wyczerpania składników. Wierzch posypałam pestkami granatu.
7.Podałam od razu zanim wafelki się rozmiękły.
Porady
Pestki z granatu najlepiej wydłubywać w misce z wodą, wtedy sok nie pryska po całej kuchni i ubraniu.
Komentarze