Waniliowy deser lodowy z wafelkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Obłędnie kremowe, śmietankowo-waniliowe lody w połączeniu z orzechami włoskimi zatopionymi w karmelu, mleczne wafelki i sos czekoladowo-jeżynowy czy może być cos lepszego na lato niż taki deser ? Zakochałam się w nim od pierwszego kęsa. Deser który choć ma milion kalorii ciężko mu się oprzeć. Gwarantuję że smakuje jak wygląda.

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Lody:
    400 ml słodkiej śmietanki 30%
    3 łyżki serka mascarpone
    2 jajka
    1/2 laski wanilii
    szczypta soli zielonej himalajskiej, może być morska
    15 dag orzechów włoskich
    10 dag trzcinowego cukru brązowego
    2 łyżki wody
    3 dowolne wafelki mleczne

    Sos czekoladowo-jeżynowy
    10 dag gorzkiej czekolady
    ½ szklanki mrożonych jeżyn
    ¼ szklanki wody
    150 ml śmietanki kremowej
    2 łyżki cukru pudru
    1 wafelek mleczny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Waniliowy deser lodowy z wafelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Masa orzechowa 1. Orzechy w karmelu:

    Orzechy rozdrabniam wałkiem do ciasta , przesypuję na suchą patelnię i prażę.
    W rondelku zagotowuję wodę z cukrem mieszam do momentu rozpuszczenia cukru, aż powstanie karmel cały czas mieszając, wsypuję uprażone orzechy chwilę smażę.
    Gotową mieszankę wylewam na papier pergaminowy cienką warstwą, zostawiam do całkowitego wystygnięcia, następnie kruszę na drobno palcami.
  • Masa lodowa 2. Masa:
    Jajka oddzielam osobno białka i żółtka.
    Żółtka ubijam na puch z ziarenkami wanilii , a białka ze szczyptą soli. Schłodzoną śmietankę łączę z serkiem mascarpone miksuję na puszysto, wlewam ubite żółtka, delikatnie mieszam aby nie utracić struktury piany a następnie mieszam z białkami.
    Do masy śmietanowo jajecznej wsypuję pokruszone orzechy w karmelu oraz pokrojone na kawałki mleczne wafelki mieszam delikatnie łyżką.
  • w formie przed zamrożeniem 3. Masę przekładam do keksówki wyłożonej wcześniej folią wygładzam łyżką.
    Deser wkładam na 5 godzin do zamrażarki.

    Sos:
    Jeżyny zagotowuję z wodą i cukrem aż puszczą sok rozdrabniam je delikatnie widelcem, wlewam śmietankę mieszam, zestawiam z ognia, dodaję połamaną czekoladę, gdy czekolada zacznie się rozpuszczać , mieszam dokładnie.
    Deser na 3 godziny przed podaniem wyciągam do lodówki aby zmiękł, kroję na plastry, dekoruję pokrojonym wafelkiem, polewam sosem od razu podaję.
    Poezja!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować