Waniliowy deser z budyniu i białego sera

4.48 (183 ocen)

  • 30 min

Taki krem nie tylko świetnie smakuje w wersji solo, ale również sprawdzi się jako baza do przeróżnych deserów, czy chociażby nadzienie do babeczek, naleśników oraz rurek. Jego smak można też dowolnie modyfikować, w zależności od wyboru budyniu.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
    1/2 I mleka
    3 łyżki cukru (płaskie) (*)
    250g mielonego twarogu (może być z wiaderka)
    50 ml śmietanki 30-42%
    Dodatkowo:
    słomka ptysiowa w cukrze
    syrop waniliowy
Wystaw ocenę:

4.48 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem Ser

Waniliowy deser z budyniu i białego sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ja4uy5 1. Ugotować budyń.
    3/4 mleka zagotować, a w reszcie dokładnie rozmieszać proszek budyniowy z cukrem.
    Całość połączyć z gotującym się mlekiem i energicznie mieszając - zagotować, a następnie zostawić do przestudzenia.
    (Budyń najlepiej studzić pod przykryciem - co jakiś czas mieszając, aby nie powstał "kożuszek".)
  • image-1pmdxlg 2. Do letniego budyniu dodać śmietankę i zmielony twaróg.
    Całość zmiksować do uzyskania puszystej konsystencji i opcjonalnie schłodzić w lodówce (ale nie jest to konieczne).
  • image-0c4a5x8 3. Przygotować deser.
    Słomkę ptysiową należy przełamać na 2-3 części i warstwowo, naprzemiennie z kremem ułożyć w miseczkach/pucharkach.
    Deser polać syropem waniliowym i udekorować wg uznania.

Porady

(*) Jeśli krem ma posłużyć jako nadzienie np. do babeczek, naleśników, czy rurek - to cukru dodajcie o 1 łyżkę więcej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Sery Twaróg Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować