Waniliowo-truskawkowa piramidka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy na sztywno.Żółtka zaś mieszamy z octem, wsypujemy cukier.Miksujemy.Dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Mieszamy.Następnie dolewamy wodę gazowaną, łączymy, a na koniec dodajemy pianę z białek.Delikatnie mieszamy.W razie gdyby ciasto wyszło zbyt gęste, dolewamy odrobinę mleka.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180st. na ok. 30 min.(blacha o wym. 38x23cm.)
Studzimy i kroimy na cztery coraz to mniejsze paski.
2.Krem: Mleko gotujemy, wsypujemy mannę, i trzymamy jeszcze chwilę na ogniu mieszając, aż zgęstnieje i nie będzie grudek.Studzimy.
Margarynę miksujemy z cukrem na puch, dodając po łyżce ostudzonej manny. Gdy dodamy całą, wlewamy olejek i wsypujemy kwasek.
3.Każdy z pasków biszkoptowych najpierw nasączamy, następnie smarujemy dżemem i nakładamy krem, zostawiając sobie ok. 1/4 na wierzch.
Wysmarowane paski nakładamy na siebie zaczynając od największego, układając piramidę.
Smarujemy pozostałym kremem boki i wierzch, posypujemy wiórkami i migdałami.Smacznego!
Porady
Zamiast dżemu truskawkowego można użyć innego smaku.A wierzch możemy posypać nie wiórkami a startą czekoladą-według uznania.
Komentarze