Waniliowo-truskawkowa piramidka

0 (0 ocen)

  • 50 min

Inspiracją wykonania tego ciasta była Ewa Wachowicz.Jest pyszne, wprost rozpływa się w ustach.

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    łyżka octu
    łyżka proszku do pieczenia
    1 szkl. mąki
    1 szkl. cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    4 łyżki wody gazowanej, może być smakowa
    Krem:
    8 łyżek kaszy manny
    2,5 szkl. mleka
    pół szklanki cukru
    ok. 30 dag. margaryny(polecam śniadaniową)
    olejek waniliowy
    szczypta kwasku cytrynowego
    Ponadto:
    dżem truskawkowy
    słodzona herbata z dodatkiem cytryny do nasączania biszkoptu
    wiórki kokosowe (ze względu na jasny krem ja użyłam różowych)
    posiekane migdały
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Waniliowo-truskawkowa piramidka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkoptowe paski 1. Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy na sztywno.Żółtka zaś mieszamy z octem, wsypujemy cukier.Miksujemy.Dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Mieszamy.Następnie dolewamy wodę gazowaną, łączymy, a na koniec dodajemy pianę z białek.Delikatnie mieszamy.W razie gdyby ciasto wyszło zbyt gęste, dolewamy odrobinę mleka.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180st. na ok. 30 min.(blacha o wym. 38x23cm.)
    Studzimy i kroimy na cztery coraz to mniejsze paski.
  • 2. Krem: Mleko gotujemy, wsypujemy mannę, i trzymamy jeszcze chwilę na ogniu mieszając, aż zgęstnieje i nie będzie grudek.Studzimy.
    Margarynę miksujemy z cukrem na puch, dodając po łyżce ostudzonej manny. Gdy dodamy całą, wlewamy olejek i wsypujemy kwasek.
  • 3. Każdy z pasków biszkoptowych najpierw nasączamy, następnie smarujemy dżemem i nakładamy krem, zostawiając sobie ok. 1/4 na wierzch.
    Wysmarowane paski nakładamy na siebie zaczynając od największego, układając piramidę.
    Smarujemy pozostałym kremem boki i wierzch, posypujemy wiórkami i migdałami.Smacznego!

Porady

Zamiast dżemu truskawkowego można użyć innego smaku.A wierzch możemy posypać nie wiórkami a startą czekoladą-według uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować