Już sam zapach puddingu sprawia, że ma się na niego nieodpartą pokuuusę! Jest po prostu przepyszny i doskonale komponuje się ze zdrową bitą śmietaną sporządzoną na bazie mleczka kokosowego.
1 godz. 40 min
Dla 3 osób
Składniki:
(3 porcje)
1/3 szklanki drobnych perełek z tapioki (1 szklanka = 250 ml)
3 szklanki mleka kokosowego
3 łyżki cukru waniliowego
1 szczypta soli
Bita śmietana kokosowa:
1 puszka mleka kokosowego (pełnotłustego; bez zbędnych stabilizatorów i emulgatorów, które mogą sprawiać, że z mleka nie oddzieli się część stała od płynnej)
1 łyżka cukru pudru
Waniliowo-kokosowy pudding z perełek tapioki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bita śmietana:
Puszkę z mlekiem kokosowym należy schłodzić w lodówce minimum 24 h (a najlepiej 2-3 dni).
(Im dłużej mleko będzie chłodzone, tym śmietanka łatwiej się ubija.)
Następnie mleko otworzyć (nie wolno potrząsać) i oddzielić przezroczysty płyn (nie będzie potrzebny) - od twardej, gęstej śmietany.
Śmietanę/tłuszcz połączyć nie z cukrem pudrem i ubić na sztywno.
(Potrwa to bardzo szybko, wysokie obroty miksera nie konieczne.)
Pudding:
Perełki z tapioki należy wsypać do garnuszka, zalać mlekiem kokosowym i odstawić na godzinę.
Następnie dodać cukier waniliowy oraz sól i zagotować.
Całość gotować na małym ogniu przez około 15 minut - do momentu aż tapioka będzie miękka i przezroczysta.
Gotowy pudding przelać do szklanek lub pucharków i ostudzić.
Podawać po schłodzeniu udekorowany bitą śmietaną.
Komentarze