Waniliowo-kokosowy pudding z perełek tapioki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 3 osób

Już sam zapach puddingu sprawia, że ma się na niego nieodpartą pokuuusę! Jest po prostu przepyszny i doskonale komponuje się ze zdrową bitą śmietaną sporządzoną na bazie mleczka kokosowego.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • (3 porcje)
    1/3 szklanki drobnych perełek z tapioki (1 szklanka = 250 ml)
    3 szklanki mleka kokosowego
    3 łyżki cukru waniliowego
    1 szczypta soli
    Bita śmietana kokosowa:
    1 puszka mleka kokosowego (pełnotłustego; bez zbędnych stabilizatorów i emulgatorów, które mogą sprawiać, że z mleka nie oddzieli się część stała od płynnej)
    1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pudding

Waniliowo-kokosowy pudding z perełek tapioki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bita śmietana:
    Puszkę z mlekiem kokosowym należy schłodzić w lodówce minimum 24 h (a najlepiej 2-3 dni).
    (Im dłużej mleko będzie chłodzone, tym śmietanka łatwiej się ubija.)
    Następnie mleko otworzyć (nie wolno potrząsać) i oddzielić przezroczysty płyn (nie będzie potrzebny) - od twardej, gęstej śmietany.
    Śmietanę/tłuszcz połączyć nie z cukrem pudrem i ubić na sztywno.
    (Potrwa to bardzo szybko, wysokie obroty miksera nie konieczne.)
    Pudding:
    Perełki z tapioki należy wsypać do garnuszka, zalać mlekiem kokosowym i odstawić na godzinę.
    Następnie dodać cukier waniliowy oraz sól i zagotować.
    Całość gotować na małym ogniu przez około 15 minut - do momentu aż tapioka będzie miękka i przezroczysta.
    Gotowy pudding przelać do szklanek lub pucharków i ostudzić.
    Podawać po schłodzeniu udekorowany bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować