Waniliowo-kardamonowy sernik z toffi.

0 (0 ocen)

  • 20 min

Bardzo aromatyczny, mocno waniliowy sernik z nutką kardamonu i mnóstwem kajmakowego toffi, a do tego ciasteczkowy spód... Bajka!

  • 20 min

Składniki:

  • - opakowanie ciasteczek Digestive
    - 75 g masła
    - 1 kg sera na serniki (u mnie Dr Oetker)
    - 300 g cukru pudru
    - 3 łyżki mąki tortowej
    - 5 dużych jajek
    - 1/2 szklanki śmietany kremówki
    - opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem
    - łyżka ekstraktu waniliowego
    - 1/2 puszki kajmaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Waniliowo-kardamonowy sernik z toffi. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wyłożyć ser, cukier i mąkę, miksować krótko na średnich obrotach miksera (sernik nie lubi napowietrzania), aż masa będzie gładka i jednolita. Dodawać po jednym jajku, krótko miksując po każdym dodanym. Dodać śmietankę, cukier z wanilią i ekstrakt, zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników.
  • 2. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, również po bokach. Ciasteczka rozkruszyć na pył (np. blenderem), połączyć z roztopionym masłem - ciasteczka powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć dno tortownicy, ugniatając rękami równy spód. Wlać przygotowaną masę i wstawić sernik na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 1 i 1/2 godziny.
  • 3. Gotowy sernik studzić w otwartym piekarniku. Gdy będzie już chłodny, rozprowadzić kajmak, a następnie wstawić na noc do lodówki.

Porady

Jeśli nie lubisz kardamonu, możesz go pominąć lub zamiast niego dodać ziarenka z jednej laski wanilii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować