Waniliowe tartaletki z owocami jagodowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie rozmrozić.
2.Każdy prostokąt krótko zagnieść i wyciąć koło o średnicy 15-16cm. Pozbierać skrawki ciasta i wyciąć czwarty okrąg.
3.Ciasto przełożyć do form na tartaletki delikatnie posmarowanych masłem. Przykryć folią aluminiową i wsypać groch do pieczenia (aby ciasto było obciążone). Piec przez 15 minut w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg. Wyjąć z piekarnika, zdjąć folię i obciążenie, wstawić do piekarnika jeszcze na 5 minut. Odstawić do ostygnięcia.
4.Poziomki lub inne owoce jagodowe umyć i osączyć.
Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia.
5.Ser mascarpone rozetrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
Śmietankę ubić i delikatnie połączyć z serkiem.
6.Upieczone tartaletki posmarować cienko dżemem i wypełnić serkiem waniliowym. Na wierzchu poukładać owoce i delikatnie posmarować je tężejąca galaretką. Ciastka wstawić na około godziny do lodówki.
Komentarze