Waniliowe tartaletki z owocami jagodowymi

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo aromatyczne tartaletki, delikatne i soczyste. Bardzo polecam takie ciastka to kwintesencja lata :)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciasto francuskie mrożone w arkuszach (3 prostokąty): 3 sztuki
    - dżem wiśniowy lub truskawkowy: 4 łyżeczki
    - ser mascarpone: 150 gramów
    - śmietana kremówka 30 %: 150 gramów
    - cukier waniliowy: 3 łyżeczki
    - cukier puder: 1 łyżeczka
    - galaretka poziomkowa lub truskawkowa: 2 łyżki
    - owoce jagodowe (maliny, poziomki, truskawki): 12 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Waniliowe tartaletki z owocami jagodowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie rozmrozić.
  • 2. Każdy prostokąt krótko zagnieść i wyciąć koło o średnicy 15-16cm. Pozbierać skrawki ciasta i wyciąć czwarty okrąg.
  • 3. Ciasto przełożyć do form na tartaletki delikatnie posmarowanych masłem. Przykryć folią aluminiową i wsypać groch do pieczenia (aby ciasto było obciążone). Piec przez 15 minut w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg. Wyjąć z piekarnika, zdjąć folię i obciążenie, wstawić do piekarnika jeszcze na 5 minut. Odstawić do ostygnięcia.
  • 4. Poziomki lub inne owoce jagodowe umyć i osączyć.
    Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia.
  • 5. Ser mascarpone rozetrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
    Śmietankę ubić i delikatnie połączyć z serkiem.
  • 6. Upieczone tartaletki posmarować cienko dżemem i wypełnić serkiem waniliowym. Na wierzchu poukładać owoce i delikatnie posmarować je tężejąca galaretką. Ciastka wstawić na około godziny do lodówki.

    Udanych wypieków :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Poziomki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować