SMACZNE , PACHNĄCE LATEM !sodkie drozdzowe bułeczki i kwaskowe porzeczki przełamane maslaną kruszonka-polecam.
60 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
około 500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
80 g drobnego cukru do wypieków
2 opakowania cukru z prawdziwa wanilią
250 ml ciepłego mleka
1 jajko
1 zółtko
50 g masła
duża szczypta soli
około 300g czerwonych porzeczek
Kruszonka
50 g masła
50 g mąki pszennej
oraz
cukier puder do oprószenia bułek lecz niekoniecznie
Waniliowe słodkie drożdżówki z czerwonymi porzeczkami i słodką kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czerwone porzeczki opłukąć, obrac ze szczypułek.
Z podanych składników na kruszonke wyrobic palcami kruszonke.
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.
Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami.
Do mąki dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne . Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzine az podwoi swoja objętość.
Potem znowu krótko rękoma wyrobić.
Ciasto rozpłaszczyć w dłoniach lub lekko rozwałowac na gr. około 2-3 cm,wykrawać koła i układac na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
W każdej bułce zrobic wgłebienie ( dnem literatki). Na bułeczce położyć garstkę porzeczek, wciskając je w ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu az znowu podrośnie.Nastepnie rozprowadzic wszesniej przygotiwana kruszonkę.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-20minut, do zarumienienia. Podawac gdy ostygną, , mozna oprószyc cukrem pudrem, lecz niekoniecznie.
Smacznego:)
Komentarze