Waniliowe placuszki z malinami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Placuszki ze świeżymi, orzeźwiającymi malinami, posypane cukrem pudrem, do tego szklanka zimnego mleka lub gorącego kakao to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa i wakacji spędzanych na wsi u mojej babci.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu
    400g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
    2 jajka
    170g mąki pszennej
    Składnik podstawowy dodatkowy:
    250g świeżych malin
    Składniki robocze:
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    olej kokosowy
    cukier puder do posypania
    Dekoracja:
    maliny

Waniliowe placuszki z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Waniliowe placuszki z malinami 1. Serek homogenizowany zmiksować z jajkami, dodać cukry i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać.
  • 2. Maliny umyć i dokładnie osuszyć.
  • Waniliowe placuszki z malinami 3. Na patelni rozgrzać niewielką oleju kokosowego, nakładać łyżką porcję ciasta i uformować niewielkie, zgrabne placuszki. Na każdego placuszka dodać kilka malin, a następnie odwrócić i usmażyć na drugiej stronie.
  • Waniliowe placuszki z malinami 4. Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy