Waniliowe placuszki z jeżynami

0 (0 ocen)

  • 10 min

Smaczne i delikatne placuszki, świetne na śniadanie lub obiad

  • 10 min

Składniki:

  • Na około 7 sztuk:
    1 serek waniliowy (150 g)
    1 jajo
    1 łyżeczka fruktozy
    4 łyżki mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    garść jeżyn
    1 łyżeczka oleju do smażenia

Waniliowe placuszki z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżyny myjemy i osuszamy.
    Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy serek waniliowy oraz fruktozę - dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia - ponownie dokładnie mieszamy.
  • 2. Rozgrzaną patelnię smarujemy olejem. Za pomocą łyżki wykładamy porcje ciasta kształtując nieduże placuszki. Na wierzch każdego placuszka wykładamy kilka jeżyn. Gdy spód placuszków się zarumieni przekładamy je na drugą stronę - również rumienimy.
    Podajemy posypując pozostałymi jeżynami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy