Waniliowe pączusie z malinami

0 (0 ocen)

Delikatne i pachnące wanilią pączusie wspaniale skomponowały się ze smakiem malin z dodatkiem cukru różanego, polecam :)

Składniki:


  • 350 g mąki pszennej
    200 g serka homogenizowanego waniliowego
    1 laska wanilii
    3 jajka
    łyżeczka proszku do pieczenia
    opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżki soku z cytryny
    łyżka spirytusu lub wódki

    0,5 szklanki rozmrożonych malin
    2 łyżki cukru różanego

    4 kostki smalcu do smażenia

Waniliowe pączusie z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Laskę wanilii rozcinamy i wyjmujemy z niej ziarenka.

    Dodajemy je do miski z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia.

    Dodajemy resztę składników i dokładnie ze sobą mieszamy.

    Wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i zagniatamy na gładkie ciasto.
  • Waniliowe pączusie z malinami 2. Formujemy z niego niewielkie kuleczki które smażymy w rozgrzanym smalcu.

    Uważamy by nie był za gorący, żeby pączki się nie spaliły i w środku były dopieczone.

    Usmażone układamy na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi.

    Do rozmrożonych ( w sezonie świeżych) malin dodajemy cukier różany i całość miksujemy.

    Podajemy z pączkami.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy