Waniliowe naleśniki z truskawkami i musem śmietanowo-truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Do miski wlewamy mleko, jajka, olej,(dzięki temu że olej dodamy do ciasta będziemy smażyć naleśniki na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu) szczyptę soli, cukier waniliowy, wszystko miksujemy do połączenia się składników, następnie dodajemy partiami mąkę cały czas mieszając.
Miksujemy, aż ciasto będzie gładkie o konsystencji gęstej śmietany (w razie potrzeby dosypujemy mąki lub dolewamy mleka).
Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na średnio złoty kolor.
2. Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w plasterki
Niecałą szklankę już pokrojonych zostawiamy do sosu.
3. Na środek naleśnika wykładamy ok.2 łyżek truskawek posypujemy łyżeczką cukru ( każdy dosładza w według siebie, wszystko zależy od słodkości truskawek) i zawijamy;
najpierw 2 równoległe boki do środka a następnie całość zwijamy r rulonik.
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
4. Śmietanę wlewamy do naczynia dodajemy pozostawione wcześniej truskawki dosładzamy wedle własnego uznania i blenderujemy, bądź gnieciemy widelcem (ja pozostawiłam drobne kawałki).
Polewamy wcześniej usmażone naleśniki i gotowe:)
SMACZNEGO
Porady
Jeżeli chcemy zmniejszyć liczbę kalorii, możemy użyć musu z samych truskawek bez dodatku śmietany.
Komentarze