Waniliowe ciastka z patelni z chrupiącymi migdałami

4.5 (190 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Waniliowe ciasteczka z chrupiącymi migdałami , smażone na patelni!

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 2 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - cukier: 0.5 szklanki
    - Jajko: 2 sztuki
    - płatki migdałów: 50 gramów
    - margaryna: 125 gramów
    - olejek waniliowy - esencja: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Waniliowe ciastka z patelni z chrupiącymi migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasteczka waniliowe z patelni 1. Na stolnicę / blat wysypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

    Dodajemy cukier i dokładanie mieszamy.


    Dodajemy pokrojoną w drobne kosteczki margarynę i wszystko razem dokładnie siekamy.


    Dorzucamy płatki migdałów i mieszamy , uważając by nie bardzo zgnieść płatki.

    Jajka roztrzepujemy osobno z olejkiem waniliowym i dodajemy do ciasta.

    Wyrabiamy.

    Rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1cm.

    Wycinamy ciasteczka
    ( można szklanką ... foremkami )

    Patelnię delikatnie natłuszczamy
    ( ja używałam pędzelka ) i smażymy ciastka po ok. 5 minut z każdej strony.

    Uważamy by się nie przypiekły!

    Zajadamy polane miodem lub posypane cukrem pudrem!


    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować