Waniliowe babeczki z rodzynkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę.
Dodać jajka, wanilię (laski wanilii naciąć wzdłuż i wyskrobać miąższ) oraz szczyptę soli.
Na końcu wlać mleko.
Suche składniki połączyć z mokrymi i następnie zmieszać z rodzynkami i żurawiną.
(Miksować do połączenia się całości, nie dłużej.)
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek).
Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Po ostudzeniu polać roztopioną (z dodatkiem mleka) czekoladą.
Udekorować wg uznania.
Babeczki przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej.
Komentarze