Waniliowe babeczki z rodzynkami i żurawiną

4.99 (167 ocen)

  • 35 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Babeczki wychodzą mięciutkie, puszyste i cudownie pachną wanilią. Czekolada idealnie łączy się z kwaskowatą żurawiną oraz słodkimi rodzynkami.

  • 35 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (7 sztuk)
    50g masła
    75g cukru
    1 jajko
    80 ml mleka
    125g mąki
    1 laska wanilii (można dodać cukier waniliowy i aromat)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 szczypta soli
    Dodatkowo:
    30g rodzynek
    30g suszonej żurawiny
    Polewa:
    50g czekolady
    3-4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.99 (167 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Waniliowe babeczki z rodzynkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
    Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę.
    Dodać jajka, wanilię (laski wanilii naciąć wzdłuż i wyskrobać miąższ) oraz szczyptę soli.
    Na końcu wlać mleko.
    Suche składniki połączyć z mokrymi i następnie zmieszać z rodzynkami i żurawiną.
    (Miksować do połączenia się całości, nie dłużej.)
    Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek).
    Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
    Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
    Po ostudzeniu polać roztopioną (z dodatkiem mleka) czekoladą.
    Udekorować wg uznania.
    Babeczki przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować