Waniliowa Panna Cotta z sosem malinowym

4.5 (191 ocen)

  • 7 min

Lekki i efektowny deser, który posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym.

  • 7 min

Składniki:

  • Na 4 porcje:
    3 płaskie łyżeczki żelatyny
    250 ml śmietany 30%
    250 ml mleka
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    3 płaskie łyżki cukru

    Sos malinowy:
    garść malin
    2 łyżeczki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery Sosy

Waniliowa panna cotta z sosem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3 łyżeczki żelatyny namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody przez ok. 5 minut.
  • 2. Śmietankę, mleko, cukier i cukier wanilinowy rozpuścić w garnku i doprowadzić do zagotowania.
  • 3. Przelać do miseczek, wystudzić i wstawić na ok. 5-6 godzin do lodówki, aby Panna Cotta dobrze stężała.
  • 4. Po zagotowaniu dodać żelatynę i energicznie mieszać przez ok. pół minuty.
  • 5. Przed podaniem przygotowujemy sos malinowy tj. do małego garnuszka wsypujemy garść świeżych malin, zasypujemy 2 łyżeczkami cukru pudru i podgrzewamy na małym ogniu, aż maliny puszczą sok. Sos zagotowujemy.
  • 6. Aby wyłożyć deser na talerzyk należy na chwilę zanurzyć miseczkę w ciepłej wodzie.
  • 7. Wyłożony na talerzyk deser polewamy przygotowanym sosem i dekorujemy malinami.

Porady

Najlepiej, gdy Panna Cotta schłodzi się w lodówce przez całą noc, wtedy mamy pewność, że deser dobrze stężał.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Mleko Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować