Waniliowa panna cotta z piwną galaretką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Dzisiaj proponuję oryginalny deser z użyciem piwa, a dokładnie jest to waniliowa panna cotta z piwną galaretką.

  • 2 godz.

Składniki:

  • pół szklanki śmietanki 30%
    pół szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    pół laski wanilii
    2 łyżeczki żelatyny

    pół szklanki piwa
    2 łyżki miodu
    2 goździki
    czubata łyżeczka żelatyny

Waniliowa panna cotta z piwną galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietankę z mlekiem, cukrem i wyjętymi ziarenkami z laski wanilii zagotować.
    Odstawić garnuszek, dodać żelatynę i wymieszać porządnie trzepaczką.
    Masę przelać do pucharków, wstawić do lodówki, aby panna cotta stężała.
    Piwo wlać do innego rondelka, dodać miód i goździki, zagotować.
    Gotować chwilę - do momentu aż płyn zacznie gęstnieć.
    Przecedzić przez sito, albo wyjąć goździki.
    Odstawić z palnika, dodać żelatynę, zostawić do ostudzenia.
    Chłodną galaretkę wylać na panna cottę.
    Zostawić do stężenia w lodówce.
    Na wierzch można zetrzeć czekoladę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Waniliowa Panna Cotta

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Waniliowa Panna Cotta

mariwanna klasyka wśród włoskich deserów 15 min