Waniliowa krucha tarta z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Słodka tarta z ciasta kruchego z lekko kwaskowym rabarbarem-polecam!

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1 żółtko
    200 g masła
    6 łyżek cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    szczypta soli

    3-4 łodygi rabarbaru
    szczypta cynamonu
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    oraz
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Waniliowa krucha tarta z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z cukrami, szczyptą soli,dodać żółtko oraz posiekane masło, wyrobić kruche ciasto.
    Uformować w kulę , zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 60 minut.
    Łodygi rabarbaru opłukać, osuszyć i pokroić na plasterki

    Schłodzone ciasto wyjąc z foli, podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować na placek o średnicy trochę większej niż dno foremki. Na rozwałkowane ciasto
    ułożyć rabarbar, oprószyć lekko cynamonem i cukrem waniliowym.
    Drugą połówkę ciasta kruchego rozwałkować i pokroić nożem na paski. Na rabarbarze ułożyć kratkę z pasków ciasta .
    Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach Celsjusza przez 45 minut.
    Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, smacznego!

Porady

foremka 24 cm śr.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować