Waniliowa krucha tarta z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z cukrami, szczyptą soli,dodać żółtko oraz posiekane masło, wyrobić kruche ciasto.
Uformować w kulę , zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Łodygi rabarbaru opłukać, osuszyć i pokroić na plasterki
Schłodzone ciasto wyjąc z foli, podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować na placek o średnicy trochę większej niż dno foremki. Na rozwałkowane ciasto
ułożyć rabarbar, oprószyć lekko cynamonem i cukrem waniliowym.
Drugą połówkę ciasta kruchego rozwałkować i pokroić nożem na paski. Na rabarbarze ułożyć kratkę z pasków ciasta .
Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach Celsjusza przez 45 minut.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, smacznego!
Komentarze