Waniliowa krucha pychotka z powidłami śliwkowymi i kremem chałwowym

5 (9 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To bardzo kruche ciasto jest przeplatanką z dodatkiem ciasta budyniowego , powideł śliwkowych oraz kremu budyniowego chałwowego . Jedno co powiem rozpływa się w ustach , prawdziwa pychotka :) Doskonała do herbaty czy kawy w gronie rodziny czy znajomych :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto pierwsze :
    1,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru pudru
    150 g masła
    2 żółtka
    1 łyżka cukru z ekstraktem wanilii
    Dodatek:
    1 słoik powideł śliwkowych 240 g
    Ciasto drugie :
    3 jajka
    1/2 szklanka cukru
    1 szczypta soli
    1/2 szklanki oleju
    1/2 szklanki mąki pszennej
    2 budynie waniliowe - każdy po 40 g
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru z ekstraktem wanilii
    Krem :
    2 szklanki mleka 3,2%
    1/2 szklanki cukru
    2 żółtka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka cukru z ekstraktem z wanilii
    250 g masła
    200 g chałwy sezamowej waniliowej
    Polewa :
    100 g czekolady deserowej
    4 łyżki mleka
    Dodatkowo :
    2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia - 24 cm . x 29 cm .
    posypka cukrowa
    siekana czekolada
Wystaw ocenę:

5 (9 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z kremem Desery

Waniliowa krucha pychotka z powidłami śliwkowymi i kremem chałwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Waniliowa krucha pychotka z powidłami śliwkowymi i kremem chałwowym 1. Składniki ciasta pierwszego zagniatam , wkładam do foliowego woreczka i do lodówki na godzinę . Ciasto dzielę na pół , jedną część wałkuję wykładam dno blaszki , smaruję powidłem , kruszę palcami drugą część ciasta na powidła . Ciasto piekę ok . 20 minut w temperaturze 180 stopni , studzę .
  • Waniliowa krucha pychotka z powidłami śliwkowymi i kremem chałwowym 2. Jajka ubijam z sola i cukrem oraz cukrem z ekstraktem wanilii na puch , ciągle miksując dodaję żółtka , olej , mąkę zmieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia . Jednolita masę przekładam do drugiej formy . Ciasto piekę ok . 25 minut w temperaturze 180 stopni , studzę .
  • Waniliowa krucha pychotka z powidłami śliwkowymi i kremem chałwowym 3. Jedna szklankę mleka doprowadzam do zagotowania , wlewam do niej pozostałe mleko zmieszane z żółtkami , obiema mąkami , cukrem i cukrem z ekstraktem wanilii , gotuję budyń , studzę . Masło miksuję , ciągle miksując dodaję porcjami budyń , miksuję na puszysty krem . Do kremu dodaję pokruszoną chałwę , mieszam łyżką .
  • Waniliowa krucha pychotka z powidłami śliwkowymi i kremem chałwowym 4. Na pierwsze ciasto wykładam 3/4 kremu , nakrywam drugim ciastem , lekko dociskam , smaruję pozostałym kremem .
    Czekoladę roztapiam z mlekiem , polewam dekoracyjnie ciasto , posypuję posiekaną czekoladą , wstawiam do lodówki na około dwie godziny .
    Przed podaniem ciasto kroję , posypuję posypką cukrową :)

Porady

Ciasta możemy upiec dzień wcześniej przed składaniem :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować