Waniliowa karpatka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ta karpatka zawsze się udaje, jest prosta w przygotowaniu ale zachwyca swoim waniliowym smakiem każdego :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 150 g margaryny
    - 1 szklanka wody
    - szczypta soli
    - 1 szklanka mąki
    - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    - 5 jajek
    Krem:
    - 200 g masła 82%
    - 1 litr mleka
    - 1/2 aromatu waniliowego
    - 1/2 szklanki cukru
    - 2 budynie waniliowe duże (na 3/4 szklanki mleka)
    Dodatkowo:
    - 2 łyżki margaryny do wysmarowania formy
    - 2 łyżki mąki do wysypania formy
    - kilka kostek czekolady

Waniliowa karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: W rondlu rozpuścić margarynę z wodą i podgrzać prawie do zagotowania. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Mieszać energicznie, do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów rondla. Odstawić do przestudzenia. Dodawać po 1 jajku i miksować do połączenia składników. Dwie blaszki o takich samych wymiarach (36x25 mm) wysmarować margarynę i wysypać mąką. Ciasto podzielić na dwie części i rozsmarować. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem piekarnika. piec około 30 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto na 10 minut.
    Krem: Zagrzać 750 ml mleka. W pozostałej ilości rozpuścić budynie, cukier oraz aromat waniliowy. Ugotować i wystudzić budyń. Miękkie masło zmiksować na puszysto. Do masła dodawać po łyżce budyniu.
    Przygotowany krem przełożyć na jedna warstwę ciasta, przykryć drugą i docisnąć. Polać rozpuszczoną czekoladą.

Porady

Karpatkę najlepiej wstawić na minimum dwie godziny do lodówki.

Komentarze

Podobne przepisy