Waniliowa Frużelina jagodowa

0 (0 ocen)

Frużelina czyli owoce w słodkim , gęstym sosie jest świetnym dodatkiem do wielu deserów – jeśli się zastanowimy to nie tylko do deserów smażony ser – np. oscypek czy mięsa na zimno smakują z jej dodat

Składniki:

  • 450 g mrożonych jagód ( malin, truskawek, śliwek, moreli, wiśni)
    1/2 szklanki cukru
    1 op. budyniu waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Lody Przetwory Sosy

Waniliowa frużelina jagodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • frużelina 1. Jagody rozmrażamy. Świeże wystarczy od razu zasypać cukrem.
    Odmrożone zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę.
    Dolewamy około 300 ml wody – tak aby w sumie było pół litra płynu.
    Gotujemy 20 minut pod przykryciem.
    W 1/2 szklanki wody rozrabiamy budyń.
    Wlewamy go do owoców i gotujemy do zagęszczenia – 2-3 minuty.
    Gorącą przekładamy do czystych wyparzonych słoików. Stawiamy do góry dnem.
    Nie pasteryzujemy, wieczka po ostudzeniu powinny być wklęsłe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować