Walentynkowy tort serce

0 (0 ocen)

Pyszny, kolorowy tort idealny na Walentynki. Do tego lampka białego wina i pełen relaks.

Składniki:

  • Składniki na formę o przekątnej 25 cm

    Na biszkopt: Dodatkowo:
    - 7 jajek - 3 banany
    - 1 i 1/4 szklanki cukru - cytryna
    - 1,5 szklanki mąki tortowej -mocna słodka herbata
    - 5 łyżek kakao

    Na kremy:
    - 1 litr śmietany 30%
    - opakowanie fixu do bitej śmietany
    - 4 łyżeczki cukru pudru
    - opakowanie fixu truskawkowego do bitej śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Walentynkowy tort serce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Mąkę przesiać razem z kakao i dodawać po trochu do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Gotową masę przelać do formy (metalową formę wykładamy papierem do pieczenia, silikonowej nie). Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe (musi być suchy). Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia, po czym wyjmujemy z formy i dzielimy na trzy blaty. Każdy blat nasączamy herbatą. 750 ml śmietany ubijamy z fixem i 3 łyżeczkami cukru pudru. Na pierwszym blacie układamy pokrojone w plasterki banany, skrapiamy je cytryną żeby nie ściemniały i nakładamy porcję kremu. Podobnie postępujemy z drugim blatem (część śmietany zostawiamy do ozdobienia wierzchu tortu). Pozostałą śmietanę ubijamy z fixem truskawkowym i pozostałym cukrem, po czym wykładamy krem na wierzch i boki tortu. Dekorujemy pozostałą bitą śmietaną i ewentualnie czekoladowymi serduszkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować