Pyszny i lekki tort, który zaskoczył mile mojego męża. Polecam na Walentynki, szczególnie dla osób, które boją się pieczenia...Przedstawiam na zdjęciach kilka szczegółowych kroków jego wykonania.
Składniki:
SPÓD:
2 okrągłe wafle
1/3 puszki masy krówkowej
BOKI:
8 szt pierników toruńskich dużych - SERCA (bez czekolady)
MASA RÓŻOWA SEROWO-WISNIOWA:
ser mielony smietankowy 450g
1 galaretka o smaku wiśniowym
1 łyzka żelatyny
ok. 1,5 szklanki wiśni z syropu
1/2 szklanki cukru pudru
MASA BRZOSKWINIOWA:
7 szt połówek brzoskwiń z puszki
1 łyżka żelatyny
Walentynkowy tort bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na wafle układamy spód tortownicy o wymiarach 22 cm i wycinamy koła z wafli o wymiarach spodu tortownicy.
2.Wafel smarujemy masą krówkową i przykrywamy drugim waflem. Układamy w tortownicy.Wierzch wafla smarujemy lekko masą krówkową.
3.Pierniki toruńskie (przeznaczone na boki torta) przymierzamy do naszej tortownicy i ucinamy końce, tak by można było je przymocować do wafla.
4.Spód pierników smarujemy masą krówkową i przyklejamy do wafla, ale układając pierniki tak, by ich przód dotykał obręczy tortownicy.
5.Prosze się nie martwić pierniki trzymają się mocno wafla.
6.Ser miksujemy z cukrem pudrem.
7.Wiśnie odcedzamy z syropu na sitku.
Galaretkę wiśniową rozrabiamy razem z łyżką żelatyny w połowie szklanki wrzącej wody. Dokładnie mieszamy, a na końcu
8.miksujemy blenderem, by uzyskać jednolitą konsystencję. Zmiksowana galaretka z zelatyną zrobi się koloru różowego.
9.Do sera wlewamy powoli naszą zmiksowaną galaretkę i miksujemy mikserem na jednolitą masę.
10.Na spód torta wylewamy 1/3 masy różowej serowo-wisniowej i układamy wiśnie z syropu. Następnie wylewamy resztę tej masy, wyrównujemy. Odkładamy do lodówki.
11.Brzoskiwnie miksujemy na mus i dodajemy do nich rozrobioną żelatynę (wczesniej namoczoną w zimnej wodzie i podgrzaną), miksujemy blenderem na piankę.
12.Brzoskiwniową masę wylewamy na różową masę, wyrównujemy. Odkładamy na noc do lodówki.
13.Smietankę doprowadzamy prawie do wrzenia, wkładamy do niej kawałki czekolady i dokładnie mieszamy, aż smietana połaczy się z czekoladą. Studzimy i wkładamy na noc do lodówki.
14.Na następny dzień z plasterków jabłka wycinamy foremką serce małe trzy serduszka jabłkowe, które układamy na środku torta.
15.Smietankę z czekoladą wyciągamy z lodówki i miksujemy mikserem na masę.
16.Masą czekoladową dekorujemy tort na wierzchu - wykonujemy czekoladowe serce oraz dekorujemy brzegi. Przechowujemy w lodówce.
Komentarze