Walentynkowy tort bez pieczenia

0 (0 ocen)

Pyszny i lekki tort, który zaskoczył mile mojego męża. Polecam na Walentynki, szczególnie dla osób, które boją się pieczenia...Przedstawiam na zdjęciach kilka szczegółowych kroków jego wykonania.

Składniki:

  • SPÓD:
    2 okrągłe wafle
    1/3 puszki masy krówkowej

    BOKI:
    8 szt pierników toruńskich dużych - SERCA (bez czekolady)

    MASA RÓŻOWA SEROWO-WISNIOWA:
    ser mielony smietankowy 450g
    1 galaretka o smaku wiśniowym
    1 łyzka żelatyny
    ok. 1,5 szklanki wiśni z syropu
    1/2 szklanki cukru pudru

    MASA BRZOSKWINIOWA:
    7 szt połówek brzoskwiń z puszki
    1 łyżka żelatyny

    MASA CZEKOLADOWA:
    125ml śmietany kremówki 30%
    50g czekolady gorzkiej
    50g czekolady deserowej

    DEKORACJA:
    3 plasterki jabłka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Piernik Desery

Walentynkowy tort bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wycinamy wafel 1. Na wafle układamy spód tortownicy o wymiarach 22 cm i wycinamy koła z wafli o wymiarach spodu tortownicy.
  • smarujemy wafel 2. Wafel smarujemy masą krówkową i przykrywamy drugim waflem. Układamy w tortownicy.Wierzch wafla smarujemy lekko masą krówkową.
  • ucinamy pierniki 3. Pierniki toruńskie (przeznaczone na boki torta) przymierzamy do naszej tortownicy i ucinamy końce, tak by można było je przymocować do wafla.
  • pierniki 4. Spód pierników smarujemy masą krówkową i przyklejamy do wafla, ale układając pierniki tak, by ich przód dotykał obręczy tortownicy.
  • ułożone pierniki serca 5. Prosze się nie martwić pierniki trzymają się mocno wafla.
  • miksujemy ser z cukrem 6. Ser miksujemy z cukrem pudrem.
  • rozrabiamy galaretke z zelatyna 7. Wiśnie odcedzamy z syropu na sitku.
    Galaretkę wiśniową rozrabiamy razem z łyżką żelatyny w połowie szklanki wrzącej wody. Dokładnie mieszamy, a na końcu
  • miksujemy galaretkę z zelatyną 8. miksujemy blenderem, by uzyskać jednolitą konsystencję. Zmiksowana galaretka z zelatyną zrobi się koloru różowego.
  • masa rozowa 9. Do sera wlewamy powoli naszą zmiksowaną galaretkę i miksujemy mikserem na jednolitą masę.
  • wisnie i masa rozowa 10. Na spód torta wylewamy 1/3 masy różowej serowo-wisniowej i układamy wiśnie z syropu. Następnie wylewamy resztę tej masy, wyrównujemy. Odkładamy do lodówki.
  • miksujemy brzoskiwnie 11. Brzoskiwnie miksujemy na mus i dodajemy do nich rozrobioną żelatynę (wczesniej namoczoną w zimnej wodzie i podgrzaną), miksujemy blenderem na piankę.
  • wylewamy brzoskiwniową mase 12. Brzoskiwniową masę wylewamy na różową masę, wyrównujemy. Odkładamy na noc do lodówki.
  • smietana z czekolada 13. Smietankę doprowadzamy prawie do wrzenia, wkładamy do niej kawałki czekolady i dokładnie mieszamy, aż smietana połaczy się z czekoladą. Studzimy i wkładamy na noc do lodówki.
  • wycinamy jabłkowe serca 14. Na następny dzień z plasterków jabłka wycinamy foremką serce małe trzy serduszka jabłkowe, które układamy na środku torta.
  • miksujemy masę 15. Smietankę z czekoladą wyciągamy z lodówki i miksujemy mikserem na masę.
  • dekorujemy tort masą czekoladową. 16. Masą czekoladową dekorujemy tort na wierzchu - wykonujemy czekoladowe serce oraz dekorujemy brzegi. Przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować