Walentynkowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i żółtka. Mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy mąkę proszek do pieczenia i kakao. Wylewamy na tradycyjną prostokątną blaszkę i pieczemy ok 40 min.
MASA:
Masło ucieramy aż zrobi się jasne i miękkie.
Z 1/2 litra mleka odlewamy szklankę i w niej rozpuszczamy oby dwie mąki. resztę mleka podgrzewamy. Kiedy mleko dochodzi do wrzenia wlewamy roztwór z mąki i szybko mieszamy żeby nie było grudek. Nie gotujemy ponownie. Wystudzoną już masę dodajemy do masła, wsypujemy cukier puder i kakao i łączymy ze sobą.
PONCZ:
Z pól szklanki przegotowanej wody, soku z połowy cytryny i jednej łyżeczki cukru robimy pacz.
2.Upieczony biszkopt kroimy na pół tak aby powstały dwa kwadraty. Następnie jeden z nich przekrawamy wzdłuż na dwa cieńsze placki. Z otrzymanych trzech spodów wycinamy kształt serca (możemy sobie pomóc przygotowują wcześniej szablon na kartce papieru). Jako podstawę bierzemy najgrubszy placek smarujemy ponczem następnie dżemem porzeczkowym i masą. Kładziemy biszkopt i powtarzamy czynność.
3.Górę ciasta polewamy czekoladową polewą. Pozostałe z skrawki biszkoptu kruszymy i nimi oprószamy wysmarowane wcześniej boki naszego ciasta. Ozdabiamy według uznania.
Smacznego.
Komentarze