Walentynkowy smakołyk

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wbrew pozorom to ciasto jest bardzo proste do przygotowania. Podarowane w prezencie, np. w Dniu Zakochanych, sprawi ogromną radość.

Składniki:

  • Biszkopt: 8 jajek
    ● 1 szkl. cukru
    ● 1 cukier waniliowy
    ● 1/2 proszku do piecz.
    ● 2 szkl. mąki.
    Masa: po szkl. mleka i cukru
    ● po 2 łyżki mąki ziemn. i pszennej
    ● 1/2 op. cukru wanil.
    ● 1/3 szkl. wody
    ● kostka margaryny
    ● 2 łyżki kakao
    Polewa: 1/3 kostki margaryny
    ● 4 łyżki cukru
    ● 2 łyżki kakao
    ● 1 łyżka wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Walentynkowy smakołyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka z cukrem
    ubijamy, mieszamy z żółtkami
    roztrzepanymi z cukrem waniliowym
    i mąką z proszkiem.
    Pieczemy 40 minut w 180 °C.
  • Walentynkowy smakołyk 2. Masa: do gotującego się
    mleka z cukrem i cukrem waniliowym
    wlewamy mąki wymieszane
    z wodą. Chwilę gotujemy,
    mieszając. Margarynę
    ucieramy i porcjami dodajemy
    zimny budyń. Dzielimy na pół,
    do jednej dodajemy i kakao.
  • 3. Składniki polewy zagotowujemy.
    Z ciasta wycinamy serce,
    przekrawamy na 3. Jeden placek
    smarujemy masą ciemną,
    drugi jasną. Boki smarujemy
    resztkami mas i dekorujemy
    okruszkami ciasta wymieszanymi
    z kakao. Wylewamy przestudzoną
    polewę i dekorujemy
    różyczkami z jasnej masy.
    Umieszczamy napis dostosowany
    do okazji.

Porady

● Do jasnej masy można wcisnąć sok z 1/2 cytryny. ● Aby łatwiej było wykrawać ciasto, można je upiec w tortownicy, a następnie za pomocą szablonu wyciąć serce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_02-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować