Walentynkowy omlet bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wrzucamy do miski i dodajemy mleko, mąkę i cukier puder. Wszystko mieszamy na jednolitą masę.
2.W drugiej misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Przekładamy ją do miski z resztą składników i dolewamy olejek do ciasta. Wszystko mieszamy.
3.Banana obieramy ze skórki i kroimy w średniej grubości plasterki (ok. 1cm).
4.Wlewamy masę na rozgrzaną patelnię polaną oliwą z oliwek. Na wierzchu układamy pokrojonego banana. Gdy spód się zarumieni, przewracamy na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy, zdejmujemy z patelni.
5.Polewamy ulubionym sosem bądź smarujemy dżemem (ja użyłam dżemu z czarnej porzeczki) lub nutellą.
Komentarze