Walentynkowy nadziewany placek drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże mieszam z cukrem i mlekiem, odstawiam. Po ok. 15 minutach, kiedy wyrosną, dodaję je do mąki,jajka, oleju i soli, zagniatam elastyczne ciasto, nakrywam miską i pozostawiam na ok. 30 minut, aż podwoi swoją objętość.
2.Na farsz , szynkę, ser feta, paprykę kroję w kostkę, oliwki w plasterki, dodaję do nich kukurydzę, natkę pietruszki,mieszam.
3.Ciasto dzielę na pół, jeszcze raz zagniatam, wałkuje, wykrawam dużą foremką serce, układam je na blasze, smaruje keczupem, nakładam część farszu, posypuję żółtym serem.
4.Z rozwałkowanego ciasta wycinam drugie serce, kładę je na farsz, brzegi lekko naciągam i zlepiam. Z części ciasta robię trzy wałeczki , zaplatam warkocz, obkładam nim serce. Wycinam także serca mniejsze, kładę je dla dekoracji. Całość smaruje mlekiem, posypuję ziarnem. Wyrośnięty placek wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piekę 20-25 minut.
5.Z podanej porcji wychodzą dwa serca. Ja natomiast, pozostałe ciasto zagniatam, wałkuje na koło, kroję na 4, smaruje keczupem, nakładam farsz, posypuję serem i zwijam rogale.
6.Rogale układam na blasze, smaruje mlekiem, posypuje ziarnem i kiedy wyrosną piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
Porady
Jeśli ktoś nie lubi któregoś ze składników farsz, proszę zamienić na inny, ulubiony.
Komentarze