Walentynkowe serniczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To moja wariacja z ciastem na faworki i sernikiem na zimno.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto
    1 szkl mąki
    1 jajko
    1 łyżka śmietany
    1 łyżka spirytusu
    2 łyżki masła
    szczypta soli

    sernik
    2 serki homogenizowane
    1 galaretka wiśniowa
    300 ml wrzącej wody

    dodatkowo
    1 biała czekolada
    2 łyżki kakao
    50 ml mleka
    kawałek kiwi
    kawałek mandarynki

Walentynkowe serniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy. Powinno być dość twarde. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa ab powstały „wiórki”. Możemy także zetrzeć je na tarce o dużych oczkach.
    Przekładamy ciasto do 5-ciu silikonowych foremek w kształcie serca. Pieczemy około 7 minut w 200 stopniach.
  • 2. Galaretkę rozpuszczamy w podanej ilości wody. Tężejącą łączymy z serkami homogenizowanymi. Masę rozlewamy równomiernie na wystudzone ciasto. Wstawiamy do lodówki.
  • 3. Mleko podgrzewamy, dodajemy czekoladę. Kiedy się rozpuści dosypujemy kakao. Jeśli masa jest za gęsta dolewamy odrobinę mleka.
    Tak przygotowaną polewę rozlewamy na wyjęte z foremek serniczki. Dekorujemy owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy