Walentynkowe serduszka

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Kruche ciasteczka w kształcie serduszka z ulubioną marmoladą.

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 300 g mąki
    100 g masła
    1/2 szklanki cukru
    opakowanie cukru waniliowego
    1 jajko
    pół łyżeczki amoniaku
    3 łyżki śmietany
    słoiczek ulubionego dżemu
    cukier puder do obtoczenia
    pół łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Walentynkowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Amoniak rozmieszać w śmietanie. Mąkę, masło, cukier, cukier waniliowy i jajko przełożyć na stolnicę, dodać śmietanę z amoniakiem oraz barwnik i zagnieść ciasto. Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować cienko ciasto. Wycinać wykrawaczem w kształcie serca ciasteczka. Jedne mają być całe w drugich mniejszym serduszkiem wyciąć dziurkę.
  • 2. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10 minut w 180 st. C. Po ostudzeniu, na całe ciasteczko ułożyć po łyżeczce dżemu, rozsmarować i przykryć ciasteczkiem z dziurką. Docisnąć. Obsypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marmolada pomarańczowa Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować