Walentynkowe serce

4.5 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię gotować, a moją największą pasją są słodkości – desery oraz ciasta. Serce piekę na walentynki, ale także na urodziny dla mojego chłopaka.

Składniki:

  • ● 5 jaj
    ● 1,5 szklanki cukru pudru
    ● 10 dag mąki pszennej
    ● 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    ● 2 łyżeczki kakao
    ● 1 szklanka jogurtu naturalnego
    ● 1,5 szklanki śmietany kremówki
    ● 3 płaskie łyżeczki żelatyny
    ● 3 pomarańcze
    ● forma do pieczenia w kształcie serca
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Walentynkowe serce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Walentynkowe serce 1. Jajka myjemy, żółtka oddzielamy
    od białek. Żółtka ucieramy
    z połową cukru na parze, białka
    ubijamy. Do żółtek dodajemy
    mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną,
    kakao i pianę z białek.
    Delikatnie mieszamy.
  • Walentynkowe serce 2. Ciasto przekładamy do wysmarowanej
    formy w kształcie
    serca. Pieczemy 40 minut
    w temp. 180 °C.
  • Walentynkowe serce 3. Schłodzoną śmietanę ubijamy
    z resztą cukru. Pomarańcze
    obieramy, dzielimy na cząstki
    i kroimy w kostkę. Żelatynę moczymy w 4 łyżkach zimnej wody,
    potem podgrzewamy. Jogurt
    mieszamy z żelatyną i śmietaną.
    Do połowy masy dodajemy pomarańcze.
    Wystudzone ciasto
    przekrawamy na pół. Przekładamy
    kremem pomarańczowym.
    Wierzch smarujemy białym
    kremem. Dekorujemy
    według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować