Drożdżowe walentynkowe serce

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

na drożdżach -puszyste i słodkie

  • 2 godz.

Składniki:

  • mąka 2,5 szklanki
    drożdże suche 7 gram
    jajka 2 sztuki
    cukier drobny 1/2 szklanki
    masło 80 gram
    marmolada , ,
    mleko 3,2% 1/2 szklanki

Drożdżowe walentynkowe serce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. masło rozpuścić.
    jajka wymieszać z cukrem na kogel -mogel.
    mąkę przesiać dodać drożdże instant oraz jajka i ciepłe mleko . Zagnieść gładkie ciasto i odstawić, aby wyrosło.
    podzielić na dwie części.
    każdą z nich rozwałkować.
    na pierwszy płat rozsmarować cienko marmoladę przykryć drugim płatem.
    odstawić na 10 minut.
    foremką wycinać serduszka i zlepiać ( aby marmolada nie wyciekła przy pieczeniu)odczekać jeszcze 10 minut.
    piec w temp.180 stopni na złoty kolor.
    polukrować .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy