Walentynkowe drożdżówki

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe „jak u mamy”, zawsze smaczne i pachnące- cóż więcej potrzeba , by podbić serce ukochanego?:). POLECA, bo to sprawdzona metoda:).

Składniki:


  • CIASTO:
    • 0,5 kg mąki,
    • 0,5 kostki margaryny,
    • ¾ szklanki mleka,
    • 5 dag drożdży,
    • Szczypta soli,
    • 3 łyżki cukru,
    • 3 jajka,
    • Jajko do smarowania

    Kruszonka:
    • 3 łyżki mąki,
    • 3 łyżki cukru,
    • Około 2 łyżki masła
    Budyń malinowy:
    • 1 budyń malinowy,
    • Cukier do smaku,
    • 1płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
    • 0,5 litry mleka,
    • Około 1 łyżeczka soku z buraczków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Walentynkowe drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrośnięte ciasto 1. Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz tyle mąki by rozczyn miał konsystencje śmietany. Gotowy pozostawiamy w cieple do podrośnięcia.
    Następnie dodajemy do niego pozostały cukier, sól, jajka ora pozostałą mąką. Zarabiamy ciasto około 10 minut. Dodajemy tłuszcz i zarabiamy jeszcze około 5-7 minut.
    Gdy ciasto odchodzi od ręki odstawiamy je w ciepłe miejsce, by podwoiło swoja objętość.
  • wycinanie serc 2. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość około 5- 7 mm. Do wykrawania potrzebnych elementów potrzebne są dwie foremki w kształcie serca o różnych rozmiarach.
  • wycinanie serc z otworem 3. Jako podstawy drożdżówek wycinamy całe serca. Układamy je na blaszce. Następnie wycinamy serca o tym samym rozmiarze, ale wycinamy w nich mniejszą foremką w środku otwór.
  • Składanie wyciętych elementów 4. Podstawy drożdżówek smarujemy jajkiem. Nakładamy na nie serca z otworem. Całość ponownie smarujemy jajkiem.
  • z budyniem 5. W środek nakładamy malinowy budyń.
  • przed pieczeniem 6. Całość posypujemy kruszonką i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C.
  • składniki kruszonki 7. KRUSZONKA:
    Mąkę i cukier mieszamy ze sobą. Dokładamy do nich masło i w rękach rozkruszamy składniki, tak by powstała kruszonka.
  • ugotowany budyń 8. Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie mieszamy budyń i mąkę. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko i podgrzewamy do zagotowania. Aby budyń miał niego bardziej intensywną barwę dodałam do niego sok z buraczków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować