Walentynkowe ciasto

0 (0 ocen)

Przepis powstał na podstawie własnej inwencji. Gorąco polecam nie tylko zakochanym :)

Składniki:

  • Ciasto:
    -25 dag margaryny
    -1 szkl. mąki
    -4 jaja
    -1 szkl. cukru
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -cukier waniliowy
    -2 czekolady (mleczna i gorzka)
    -2 łyżki kakao
    -50 ml mocno zaparzonej kawy rozpuszczalnej
    Masa:
    -1/2 kg mrożonych owoców leśnych (mogą być inne mrożone owoce)
    -cukier waniliowy
    -1/4 szkl. cukru
    -kisiel malinowy

    Piana:
    -2 galaretki malinowe
    -500 ml śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Walentynkowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • walentynkowe ciasto 1. Czekoladę drobno siekamy. Białka ubijamy na sztywno. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy. Na koniec wlewamy kawę, dodajemy pianę z białek i kawałki czekolady. Delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem blaszki i pieczemy około 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.
    Masa: mrożone owoce podgrzewamy, dodajemy cukier i cukier waniliowy. W 1/2 szkl. zimnej wody rozpuszczamy kisiel. Wlewamy do do masy, gdy ta zacznie wrzeć, ciągle mieszając podgrzewamy, aż masa zacznie gęstnieć.
    Odstawiamy do wystygnięcia.
    Piana: galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, używając około połowę mniej wody. Ubijamy śmietanę i stopniowo dodajemy lekko stężałą galaretkę.
    Na ciasto rozsmarowujemy masę owocową, następnie przykrywamy bitą śmietaną. Ozdabiamy wg uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować