Walentynkowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę drobno siekamy. Białka ubijamy na sztywno. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy. Na koniec wlewamy kawę, dodajemy pianę z białek i kawałki czekolady. Delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem blaszki i pieczemy około 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Masa: mrożone owoce podgrzewamy, dodajemy cukier i cukier waniliowy. W 1/2 szkl. zimnej wody rozpuszczamy kisiel. Wlewamy do do masy, gdy ta zacznie wrzeć, ciągle mieszając podgrzewamy, aż masa zacznie gęstnieć.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Piana: galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, używając około połowę mniej wody. Ubijamy śmietanę i stopniowo dodajemy lekko stężałą galaretkę.
Na ciasto rozsmarowujemy masę owocową, następnie przykrywamy bitą śmietaną. Ozdabiamy wg uznania.
Komentarze