Walentynkowe chałki w kształcie serc

0 (0 ocen)

Chałki idealne na walentynkowe śniadanie :)

Składniki:

  • (na 4 duże serca):
    Ciasto:
    4 jajka
    125 g cukru
    30 g drożdży świeżych
    600 ml mleka
    1200 g mąki pszennej
    4 łyżki stopionego, klarowanego masła
    2 łyżki skórki cytrynowej
    szczypta soli
    + 1 rozkłócone z łyżką mleka jajko do posmarowania
    Kruszonka:
    25 g zimnego masła
    50 g mąki
    30 g cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka Desery

Walentynkowe chałki w kształcie serc - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze szklanki mleka, łyżki cukru, dwóch łyżek mąki oraz drożdży robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż "ruszy". W tym czasie oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy powstały rozczyn, pozostałą mąkę oraz mleko. Wyrabiamy. Pod koniec wyrabiania dodajemy letnie, stopione masło, pianę z białek oraz skórkę cytrynową. Powstałe ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Wkładamy ciasto do oprószonej mąką miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1,5 h).

  • 2. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 4 części. Bierzemy jedną część i dzielimy jeszcze na 3. Każdą z trzech części formujemy na wałek o długości ok. 60 - 70 cm i średnicy ok. 1 - 1,5 cm. Pleciemy klasyczny warkocz. Z powstałego warkocza formujemy serce: oba końce warkocza zawijamy do środka i mocno zlepiamy (tak, żeby się nie rozeszło podczas pieczenia). Tak samo postępujemy z pozostałymi 3 częściami. Gotowe serca układamy na blaszce w dużych odległościach ( ja wykorzystałam dwie blaszki, serca bardzo rosną). Odstawiamy na ok. 15 min do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie robimy kruszonkę.
  • 3. Z podanych składników wyrabiamy kruszonkę.
    Po ponownym wyrośnięciu smarujemy serca rozkłóconym jajkiem z mlekiem i posypujemy kruszonką.
    Pieczemy chałki na złoto - brązowy kolor w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez ok. 25 - 30 min. Studzimy na kratce. Podajemy z masełkiem :)
    Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować