Walentynkowa szpajza cytrynowa

0 (0 ocen)

  • 50 godz.

Szpajza jest deserem śląskim na bazie jajek. Dla mnie osobiście to takie sztywne kogel-mogel. Tu przedstawiam wersję walentynkową z serduszkiem i myślę, że druga osoba byłaby mile zaskoczona taką apetyczną i uroczą niespodzianką! Ja bym była...

  • 50 godz.

Składniki:

  • (około 5 porcji)
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    3 łyżeczki żelatyny
    1/2 szklanki wody
    sok z 1/2 cytryny
    skórka z 1/2 cytryny
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    1 galaretka truskawkowa (lub inna czerwona)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Walentynkowa szpajza cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0gk60xa 1. Przygotować galaretkę (najlepiej dzień wcześniej).
    Galaretkę rozpuścić w 450 ml gorącej wody i przelać do prostokątnego, płaskiego naczynia/pojemnika (*).
    (Powinna mieć około 1/2 cm wysokości.)
    Po ostudzeniu wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygła.
    Następnie za pomocą foremki do ciastek - z galaretki wykrawać małe i średnie serduszka.
  • image-0tqugf9 2. Przygotować szpajzę.
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do ostudzenia.
    Żółtka z cukrem zmiksować do białości, a następnie dodać sok i startą skórkę cytrynową.
    Białka (ze szczyptą soli) ubić na sztywno i delikatnie połączyć z żółtkami.
    Do masy powoli wlać ostudzoną żelatynę i dokładnie rozmieszać.
  • image-03ebtkv 3. Galaretkowe serduszka przykleić do wewnętrznej ścianki kieliszków do wina.
    Kieliszki powoli napełnić deserem i odstawić do lodówki, aby całkowicie stężał.
    (Szpajzę można także udekorować samymi serduszkami i podać w pucharkach - obie wersje na zdjęciach.)

Porady

(*) U mnie był to pojemnik do przechowywania żywności o wymiarach 15,5 x 24 cm. Nadają się też pudełka po lodach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Galaretka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować