Walentynkowa Pavlova z grantem

0 (0 ocen)

Granat to owoc miłości, warto dodać go zatem do walentynkowego deseru :)

Składniki:

  • 6 białek
    300 g cukru
    1 łyżka skrobi ziemniaczanej (lub kukurydzianej )
    1 łyżeczka soku z cytryny (lub białego octu winnego)
    100 ml śmietany kremówki (bardzo mocno schłodzonej)
    125 g mascarpone
    ew. 1 łyżka cukru pudru
    pestki wydrążone z 1 granata
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Walentynkowa pavlova z grantem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg o średnicy ok. 20 cm (najlepiej odrysować od spodu tortownicy). Wypełniamy okrąg bezą. Wstawiamy bezę do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po ok. 3 - 5 minut (jak złapie kolor - delikatnie się przyrumieni) przykręcamy temperaturę do 140 - 150ºC w zależności od mocy naszego piekarnika. Pieczemy ok. 1,5 godziny. Studzimy w uchylonym piekarniku.
  • 2. Wystudzoną bezę kładziemy na paterze dnem do góry, delikatnie zrywamy papier. Odwracamy.
  • 3. Ubijamy kremówkę z łyżką cukru pudru (lub bez), następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone. Wykładamy śmietanę na bezę. Dekorujemy pestkami granata formując serce lub serca :) Podajemy od razu.
    Smacznego :) !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Granat

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować