Wakacyjna Fantazja

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny, lekki deser, idealny na letnie, gorące dni.

  • 60 min

Składniki:

  • Masa śmietanowa:
    500 ml kwaśnej śmietany 18% dobrze schłodzonej
    niecała szklanka cukru
    cukier waniliowy
    3 łyżki żelatyny
    1 szklanka mleka
    3 galaretki o różnych kolorach
    garść rodzynek, brzoskwinie w syropie

    Biszkopt (na tortownicę o średnicy 24 cm)
    3 duże jajka
    1/4 szklanki cukru
    około 1/2 szklanki mąki
    2 łyżki kakao
    mniej niż pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wakacyjna fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Ubijamy pianę z białek na sztywno, następnie ciągle ubijając dodajemy stopniowo cukier a później żółtka. Do masy jajecznej dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, mieszamy delikatnie, najlepiej za pomocą drewnianej szpatułki. Tak przygotowane ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy. Po wyciągnięciu z piekarnika należy z biszkopta delikatnie zetrzeć wierzchnią skórkę ciasta.

    Masa śmietanowa:
    Przygotować 3 galaretki zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wylać na dość płaski talerz i schłodzić by stężały.
    Zagotować mleko z cukrem waniliowym i cukrem. Zdjąć z ognia i dodać do niego żelatynę, mieszać aż do rozpuszczenia.
    Ubić śmietanę, a następnie stopniowo dodawać do niej przestudzone mleko z żelatyną.
    Pokroić galaretki i brzoskwinie z syropu w kostkę a następnie dodać do masy śmietanowej i delikatnie wymieszać. Do masy dodać rodzynki.
    Wylewamy masę śmietanową na biszkopt i wkładamy do lodówki.

Porady

Zamiast biszkopta można użyć ciastka biszkopty. Można również pokroić tylko 2 galaretki, a 3 galaretkę wylać na wierzch deseru (tak jak jest na zdjęciu).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy