Słodkie kanapki z domowym ptasim mleczkiem i liofilizowanymi jeżynami.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
ptasie mleczko:
szklanka* białek
2 szklanki cukru drobnego do wypieków
1/3 szklanki wody
pół łyżeczki cream of tartar
szczypta soli
20 g żelatyny w listkach
Waflowe sandwicze z ptasim mleczkiem i jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ptasie mleczko:
Żelatynę namaczam w zimnej wodzie do napęcznienia listków. Żelatyna musi się moczyć minimum 7 minut.
Do rondla wsypuję cukier, zalewam wodą, gotuję na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie wpuszczam kroplę syropu do wody, który powinien zbić się w wodzie w kulkę. Jest to znak, że syrop jest gotowy do użycia.
2.W międzyczasie, gdy syrop zaczyna się gotować, białka umieszczam w dzieży robota i końcówką rózga na wolnych obrotach zaczynam ubijać białka. Następnie wsypuję cream of tartar, zwiększamy obroty i miksujemy do uzyskania sztywnej piany (nie spuszczamy z oczu gotującego się syropu). Gotowy gorący syrop wlewamy cienką strużką do miksujących się białek. Po dodaniu całego syropu do masy białkowej dodaję odsączone listki żelatyny. Ubijam jeszcze około 3 minut do połączenia żelatyny z masą białkową.
3.Masę od razu wykładam na andrut. W piankę wciskamy liofilizowane jeżyny. Przykrywam drugim andrutem. Na wierzch kładę najlepiej szklaną deskę i obciążamy ją np. 2-3 kg cukru. Odstawiam do zastygnięcia w chłodne miejsce.
4.Zastygnięte ptasie mleczko kroję ostrym nożem np. w romby. Aby łatwo pokroić na zgrabne kawałki ostrze noża należy po każdym cięciu wytrzeć wilgotnym ręcznikiem i maczać nóż w gorącej wodzie.
Komentarze