Waflowe krokieciki z kapustą, pieczarkami i serem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Małe, zgrabne a do tego ogromnie smaczne.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 blaty waflowe
    1/2 główki białej kapusty
    25 dag pieczarek
    20 dag startego sera żółtego
    2 średnie cebule
    olej
    sól
    pieprz
    vegeta
    2 jaja
    bułka tarta

Waflowe krokieciki z kapustą, pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę wypłukać, obgotować, wystudzić.
  • 2. Wystudzoną kapustę odsączyć z nadmiaru wody, usmażyć na oleju, przyprawić.
  • 3. Cebulę obrać, pokroić drobno, zeszklić na oleju. Połowę dodać do kapusty.
  • 4. Do części cebuli dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Wszystko razem poddusić, przyprawić vegetą.
  • 5. Na wafel nałożyć równomiernie gorącą kapustę, rozsmarować.
  • 6. Następnie dać usmażone ciepłe pieczarki.
  • 7. Całość przykryć startym żółtym serem.
  • 8. Jak wafel zwilgnie, zwinąć w roladę.
  • 9. Podobnie postąpić z kolejnym waflem i resztą składników.
  • 10. Rolady owinąć w papier śniadaniowy, schłodzić w lodówce.
  • 11. Schłodzone rolady pokroić w ok. 1,5 - 2 cm krążki.
  • 12. Każdy krążek panierować w jajku i bułce tartej.
  • 13. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
  • 14. Podawać z keczupem na ciepło.

Porady

Można podać jako dodatek do barszczu czerwonego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy