Wafle ze śmietanką do kawy i powidłami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Poza pysznym, delikatnym smakiem są też tanie w porównanie z opcją z mlekiem w proszku. Masa jest dość słodka i nie wystarcza do posmarowania wszystkich wafli, więc całość idealnie komponuje się z kwaśnym dżemem bądź konfiturą.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 paczka wafli tortowych (5 sztuk)
    Masa:
    200g śmietanki do kawy
    125g masła
    1/2 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml)
    1/2 szklanki kwaśniej śmietany
    Dodatkowo:
    1 słoiczek gęstych i kwaskowatych powideł lub dżemu (u mnie powidła śliwkowe bez cukru)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Wafle ze śmietanką do kawy i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować masę.
    Cukier, masło oraz śmietanę należy zagotować i pozostawić do ostudzenia.
    Następnie masę połączyć ze śmietanką do kawy i dokładnie zmiksować lub użyć blendera, aby uniknąć grudek.
    Wafle naprzemiennie posmarować masą, jedną warstwę powidłami/dżemem i złożone obwinąć folią aluminiową lub spożywczą.
    Całość włożyć do lodówki i obciążyć jakimś ciężkim przedmiotem.
    Po schłodzeniu pokroić według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować