Poza pysznym, delikatnym smakiem są też tanie w porównanie z opcją z mlekiem w proszku. Masa jest dość słodka i nie wystarcza do posmarowania wszystkich wafli, więc całość idealnie komponuje się z kwaśnym dżemem bądź konfiturą.
2 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1 paczka wafli tortowych (5 sztuk)
Masa:
200g śmietanki do kawy
125g masła
1/2 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki kwaśniej śmietany
Dodatkowo:
1 słoiczek gęstych i kwaskowatych powideł lub dżemu (u mnie powidła śliwkowe bez cukru)
Wafle ze śmietanką do kawy i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować masę.
Cukier, masło oraz śmietanę należy zagotować i pozostawić do ostudzenia.
Następnie masę połączyć ze śmietanką do kawy i dokładnie zmiksować lub użyć blendera, aby uniknąć grudek.
Wafle naprzemiennie posmarować masą, jedną warstwę powidłami/dżemem i złożone obwinąć folią aluminiową lub spożywczą.
Całość włożyć do lodówki i obciążyć jakimś ciężkim przedmiotem.
Po schłodzeniu pokroić według uznania.
Komentarze