Do masy można dodać ulubione bakalie albo zupełnie z nich zrezygnować.
Składniki:
4 kolorowe wafle
½ szklanki mleka
160 g masła
1 szklanka cukru
1,5 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
2 szklanki mleka w proszku granulowanego
2 łyżki kakao
40 g rodzynek (opcjonalnie)
½ tabliczki czekolady gorzkiej + niewielka ilość mleka zagęszczonego
Wafle z masą z mleka w proszku (wersja ii) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki namoczyć. 2 wafle pokruszyć lub zmielić w blenderze. Mleko zagotować z cukrem i wanilią. Masło roztopić i wlać do mleka. Nie gotować. Kolejno do mleka wsypywać porcjami mleko w proszku, kakao, pokruszone wafle oraz rodzynki. Wymieszać składniki. Masę wyłożyć na jeden z wafli, drugim waflem przykryć. Obciążyć i wystudzić.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z niewielką ilością mleka zagęszczonego (może być zwykłe) i za pomocą np. woreczka strunowego na wierzch wylać czekoladę. Pozostawić do zastygnięcia, pokroić.
Komentarze