Wafle z masą z mleka w proszku (wersja II)

0 (0 ocen)

Do masy można dodać ulubione bakalie albo zupełnie z nich zrezygnować.

Składniki:

  • 4 kolorowe wafle
    ½ szklanki mleka
    160 g masła
    1 szklanka cukru
    1,5 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
    2 szklanki mleka w proszku granulowanego
    2 łyżki kakao
    40 g rodzynek (opcjonalnie)
    ½ tabliczki czekolady gorzkiej + niewielka ilość mleka zagęszczonego

Wafle z masą z mleka w proszku (wersja ii) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki namoczyć. 2 wafle pokruszyć lub zmielić w blenderze. Mleko zagotować z cukrem i wanilią. Masło roztopić i wlać do mleka. Nie gotować. Kolejno do mleka wsypywać porcjami mleko w proszku, kakao, pokruszone wafle oraz rodzynki. Wymieszać składniki. Masę wyłożyć na jeden z wafli, drugim waflem przykryć. Obciążyć i wystudzić.
    Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z niewielką ilością mleka zagęszczonego (może być zwykłe) i za pomocą np. woreczka strunowego na wierzch wylać czekoladę. Pozostawić do zastygnięcia, pokroić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy