Wafle z masą śmietankową i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 45 min

Świeża żurawina jest dość kwaśna, ale połączenie jej ze słodkim kremem śmietankowym wychodzi idealnie.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli

    mas śmietankowa:
    1 kostka masła
    1 szklanka cukru
    1 szklanka śmietany 18%
    1 cukier waniliowy
    400 g śmietanki do kawy

    masa żurawinowa:
    200 g żurawiny mrożonej lub świeżej
    5 łyżek cukru
    sok z 1 pomarańczy
    1/3 szklanki mleka w proszku

    polewa:
    1 czekolada gorzka
    4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wafle z masą śmietankową i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. masa śmietankowa:
    Masło rozpuszczamy z cukrem, cukrem waniliowy i śmietaną w garnku. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietankę do kawy i mieszamy dokładnie aby nie było grudek. Masę odstawiamy, studzimy.

    masa żurawinowa:
    Żurawinę myjemy, miksujemy i przekładamy do garnka, dodajemy sok z pomarańczy oraz cukier i wszystko gotujemy około 5 minut cały czas mieszając. Lekko przestudzona masę zabielamy mlekiem w proszku lub śmietanką do kawy.Studzimy.

    polewa:
    Czekoladę gorzką min.70% kakao rozpuszczamy w kąpieli wodnej z mlekiem, pamiętając aby miska, w której rozpuszczamy czekoladę nie dotykała dnem wrzącej wody. Przekładamy do worka cukierniczego.

    Wafle smarujemy masą śmietankową, przykrywamy kolejnym waflem i ponownie smarujemy masą śmietankową.
    Na kolejne 2 wafle smarujemy masę żurawinową, a na następne dwa,dwie warstwy masy śmietanowej.
    Wierzch polewamy polewą z czekolady która jest świetnym uzupełnieniem całości.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wafle Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować