Wafle z masą orzechową

4.51 (160 ocen)

Smaczne wspomnienie dzieciństwa .....

Składniki:

  • wafle 1 opakowanie
    MASA
    mleko 3,2 % 1 szklanka
    cukier 1 szklanka
    masło 8 dkg
    kakao 3 łyżki
    mleko w proszku 3/4 szklanki
    orzechy włoskie 1/2 szklanki
    POLEWA
    polewa gorzka 2 opakowanie
    orzechy mielone 1/3 szklanki
Wystaw ocenę:

4.51 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wafle z masą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy uprażyć na suchej patelni, wychłodzić i zmielić .
  • 2. Do garnczka o grubym dnie, wlać mleko, dodać cukier, kakao, masło , gotować na małym płomieniu 20 minut.
  • 3. Chwilę przed zakończeniem gotowania, dodać mleko i orzechy, cały czas mieszają.
  • 4. Ciepłą masą przełożyć wafle. Gotowe wafle owinąć, folią spożywczą, położyć deseczkę, obciążyć . Odstawić na 3-4 godziny, żeby dobrze wystygły i się skleiły.
  • 5. Polewę rozpuścić wg. opisu na opakowaniu, posmarować wafelki, posypać zmielonymi orzechami. Odstawić na parę minut do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować