Wafle z masą orzechową

  • wyświetlono: 1977 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Smaczne wspomnienie dzieciństwa .....

adela7

Składniki

wafle 1 opakowanie
MASA
mleko 3,2 % 1 szklanka
cukier 1 szklanka
masło 8 dkg
kakao 3 łyżki
mleko w proszku 3/4 szklanki
orzechy włoskie 1/2 szklanki
POLEWA
polewa gorzka 2 opakowanie
orzechy mielone 1/3 szklanki

Sposób przygotowania przepisu:

Wafle z masą orzechową

  • 1. Orzechy uprażyć na suchej patelni, wychłodzić i zmielić .
  • 2. Do garnczka o grubym dnie, wlać mleko, dodać cukier, kakao, masło , gotować na małym płomieniu 20 minut.
  • 3. Chwilę przed zakończeniem gotowania, dodać mleko i orzechy, cały czas mieszają.
  • 4. Ciepłą masą przełożyć wafle. Gotowe wafle owinąć, folią spożywczą, położyć deseczkę, obciążyć . Odstawić na 3-4 godziny, żeby dobrze wystygły i się skleiły.
  • 5. Polewę rozpuścić wg. opisu na opakowaniu, posmarować wafelki, posypać zmielonymi orzechami. Odstawić na parę minut do lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Wafle z masą kakaową

Dodane przez: ewiczka2304

Wafle z masą kakaową

Smak dzieciństwa.

image-0s1hjhp

Dodane przez: ania12345

Wafle z masą z galaretki

Dzieciom bardzo smakują są kolorowe...

Wafle z masą z mleka w proszku

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Wafle z masą z mleka w proszku

Wafle przełożone masą z mleka w...

image-0gsnxqc

Dodane przez: Kasia_S

Wafle z masą z mleka w proszku

ta masa idealnie pasuje do wafli,...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Wafle z masą galaretkową

Tak przygotowane wafle ucieszą...

Wafle z masą makowo - migdałową

Dodane przez: kasiac

Wafle z masą makowo - migdałową

Oryginalna i nietypowa wersja przekładanych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE