Wafle z masa karmelową i galaretką

4.5 (166 ocen)

Propozycja na deser dla małych i duzych łasuchów.

Składniki:

  • 4 grube wafle,
    2 galaretki np.czerwone,
    0,7 l wrzątku,
    15 dkg cukru,
    200 ml smietanki 30%,
    1 łyzka masła,
    1 tabliczka ulubionej czekolady (10dkg)białej, mlecznej lub gorzkiej
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Galaretki

Wafle z masa karmelową i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku.Odstawiamy do stęzenia.
    śmietanke lekko podgrzac.
    Cukier wsypujemy na patelnie teflonowa,właczamy mały gaz i czekamy,az cukier zacznie sie topic.Nie wolno mieszac cukru, bo zrobia się grudki.Gdy cały cukier się roztopi wlewamy smietankę i mieszamy do momentu, az karmel połaczy sie ze śmietanką.Odstawiamy na 5 minut.
  • masa 2. Do masy karmelowej dodajemy masło i połamaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia.Masę studzimy ok 10 minut.
    Wafle przycinamy do wielkosci blaszki,blaszke wykładamy szczelnie folią aluminiową.
    Masę dzielimy na poł i smarujemy wafle,po posmarowaniu otrzymujemy 2 podwojne wafle zlepione masą karmelowa.Wafle ukladamy na blacie i przyciskamy np.ksiązką zeby dobrze się zlepiły, a masa zastygła.
  • wylewanie galaretki 3. Jeden wafel ukladamy w blaszce,wylewamy na niego tężejącą galaretkę i przykrywamy drugim waflem.Na wierzch zawijamy folię aluminiową wystajaca z blaszki, obciazamy np.książką i odstawiamy w bardzo chłodne miejsce co najmniej na 3 godziny.

Porady

Od uzytej czekolady zalezy kolor masy karmelowej. W pierwszy dzien wafle są chrupiące,pozniej nieco miękkną. Wafle najlepiej kroic w formie. Masę karmelową mozna zastąpić masą krówkową, ale wtedy smak bedzie nieco inny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Wafle

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować