Wafle z jogurtem i galaretkami, oblane czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Każdą galaretkę z osobna, rozpuszczamy w 350 ml wrzącej, ale nie gotującej się wodzie i studzimy.
2. Kiedy galaretki zaczynają tężeć zaczynamy łączyć je z jogurtem. Najpierw miksujemy galaretkę zieloną z 200 g jogurtu oraz cukru pudru i wykładamy od razu na pierwszy wafel i przykrywamy drugim.
Następnie miksujemy różowa galaretkę z 200 g jogurtu oraz cukru i nakładamy na wafel, przykrywamy kolejnym i znów nakładamy zieloną, a potem znów różową. Przykrywamy ostatnim waflem i przyciskami na około 30 minut deskami aby całość się złączyła. Możemy je nawet włożyć do lodówki aby szybciej się galaretki skrzepły.
3. W czasie gdy wafle łączą się z masami z galaretek przygotowujemy polewę.
4. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki polewy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia.
Gotową rozsmarowujemy na waflach, obsypujemy wiórkami i odczekujemy chwilkę aż czekolada trochę przestygnie i już możemy kroić i zajadać. Smacznego !
Porady
Ps. wafle najlepiej smakują godzinkę po zrobieniu, potem zaczynają rozmiękać.
Komentarze