Kolorowe wafle kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy mama często przekładała je różnymi masami. Poniższy przepis należy do bardzo łatwych i przyjemnych. Wafle robi się szybko, ładnie się kroją i prezentują.
1 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na dwie warstwy galaretki
1 galaretka
0,5 kostki masła
0,5 szklanki cukry
0,5 szklanki mleka
1 słoik dżemu gęstego (ja wykorzystałam dżem z czarnej porzeczki)
Wafle z galaretką i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić w rondlu, następnie dodać cukier, wymieszać do rozpuszczenia, na końcu dodać mleko, zagotować. Ściągnąć z ognia, dodać galaretkę, wymieszać aż galaretka się rozpuści. Gorącą masę odstawić do przestygnięcia. Gdy masa lekko stężeje, przełożyć nią i dżemem wafle. Gotowe wafle zawinąć szczelnie w folię spożywczą i odstawić na 2-3 godziny do stężenia masy.
Komentarze