Biały ser to subtelny uwodziciel, jest bardzo zdrowy, poza tym doskonale komponuje się z owocami, rodzynkami i orzechami.
Składniki:
100 g miękkiego masła
100 g cukru
1 op. cukru waniliowego
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
100 ml śmietany
4 łyżki mleka
200 g białego sera trzykrotnie mielonego
200 g mąki
30 g mąki ziemniaczanej (zagęszczacz)
szczypta soli
dodatkowo: cukier puder
1.Z masła, cukru i cukru waniliowego ubić puszystą masę. Wymieszać żółtka, śmietanę, mleko i zagęszczacz. Stopniowo dodawać do masy. Następnie dodać białka ubite na sztywno z solą. Ciasto układać porcjami na wysmarowanej tłuszczem gofrownicy, wygładzić, upiec na złotobrązowy kolor, wyjąć i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.
Porady
Wafle podczas stygnięcia muszą koniecznie leżeć obok siebie. Jeśli położymy jedne na drugich, zrobi się z nich papka.
Komentarze