Wafle serowe

0 (0 ocen)

Biały ser to subtelny uwodziciel, jest bardzo zdrowy, poza tym doskonale komponuje się z owocami, rodzynkami i orzechami.

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
    100 g cukru
    1 op. cukru waniliowego
    4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
    100 ml śmietany
    4 łyżki mleka
    200 g białego sera trzykrotnie mielonego
    200 g mąki
    30 g mąki ziemniaczanej (zagęszczacz)
    szczypta soli
    dodatkowo: cukier puder

Wafle serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z masła, cukru i cukru waniliowego ubić puszystą masę. Wymieszać żółtka, śmietanę, mleko i zagęszczacz. Stopniowo dodawać do masy. Następnie dodać białka ubite na sztywno z solą. Ciasto układać porcjami na wysmarowanej tłuszczem gofrownicy, wygładzić, upiec na złotobrązowy kolor, wyjąć i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.

Porady

Wafle podczas stygnięcia muszą koniecznie leżeć obok siebie. Jeśli położymy jedne na drugich, zrobi się z nich papka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy