Wafle przekładane galaretką

4.5 (6 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Takie wafle kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy mama często przekładała je różnymi masami. Poniższy przepis należy do bardzo łatwych i przyjemnych. Wafle robi się szybko, ładnie się kroją i prezentują. Szczególnie, że można użyć różnych kolorów galaretki.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na dwie warstwy
    1 galaretka
    0,5 kostki masła
    0,5 szklanki cukru
    0,5 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (6 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Andruty

Wafle przekładane galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić w rondlu, następnie dodać cukier, wymieszać do rozpuszczenia, na końcu dodać mleko, zagotować. Ściągnąć z ognia, dodać galaretkę, wymieszać aż galaretka się rozpuści. Gorącą masę odstawić do przestygnięcia. Gdy masa lekko stężeje, przełożyć nią wafle. Gotowe wafle zawinąć szczelnie w folię spożywczą i odstawić na 2-3 godziny do stężenia masy.

    Masę można przygotować z dwóch lub trzech porcji, z roztopioną margarynę, z cukrem i mlekiem, podzielić wówczas na dwie lub trzy porcje i do każdej, osobno dodać galaretkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wafle Galaretka Mleko Cukier Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować