Wafle przekładane

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Po raz kolejny wracam wspomnieniami do lat dzieciństwa i przedstawiam Wam przepis, który z pewnością znaleźlibyście w niejednym maminym zeszycie. Wafle z masą z mleka w proszku – smakołyk, który pomimo upływu lat kolejnym pokoleniom smakuje tak samo. Tak samo jak szybko je się robi, tak samo szybko znikają.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 duże wafle tortowe
    250 g masła lub margaryny
    4 łyżki kakao
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki wody
    2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wafle przekładane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wafle przekładane 1. Masło, cukier, wodę i kakao zagotowujemy. Cukier powinien zupełnie się rozpuścić. Pozostawiamy do ostygnięcia.

    Stopniowo dodajemy mleko w proszku i mieszamy – najlepiej za pomocą rózgi lub miksera – tak by nie powstały grudki z mleka.
  • Wafle przekładane 2. Masą smarujemy po kolei wafle. Przykładamy deską, obciążamy i pozostawiamy aż masa stężeje. Gotowe kroimy w prostokąty

Porady

Do masy możemy dodać posiekane orzechy lub rodzynki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Mleko Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować