Wafle przekładane

  • wyświetlono: 332 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Po raz kolejny wracam wspomnieniami do lat dzieciństwa i przedstawiam Wam przepis, który z pewnością znaleźlibyście w niejednym maminym zeszycie. Wafle z masą z mleka w proszku – smakołyk, który pomimo upływu lat kolejnym pokoleniom smakuje tak samo. Tak samo jak szybko je się robi, tak samo szybko znikają.

20190512_173408
  • 24 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

4 duże wafle tortowe
250 g masła lub margaryny
4 łyżki kakao
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego)

Sposób przygotowania przepisu:

Wafle przekładane

  • Wafle przekładane1. Masło, cukier, wodę i kakao zagotowujemy. Cukier powinien zupełnie się rozpuścić. Pozostawiamy do ostygnięcia.

    Stopniowo dodajemy mleko w proszku i mieszamy – najlepiej za pomocą rózgi lub miksera – tak by nie powstały grudki z mleka.
  • Wafle przekładane2. Masą smarujemy po kolei wafle. Przykładamy deską, obciążamy i pozostawiamy aż masa stężeje. Gotowe kroimy w prostokąty

Porady

Do masy możemy dodać posiekane orzechy lub rodzynki

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kakaowafle tortowemleko w proszkuwafle przekładanemasa z mleka w proszku

Komentarze

Podobne przepisy

wafle

Dodane przez: Beata5

WAFLE

orzechowo-kokosowe

Krówkowe wafle

Dodane przez: Bożena Z.

Karmelowe wafle

szybko prosto smacznie i słodko-wafle...

wafle kokosowe

Dodane przez: zlotko

Wafle kokosowe

najlepsze wafle

wafle kakaowe

Dodane przez: celkapatelka

Wafle kakaowe

Przypominają mi wafle z dzieciństwa....

Domowe wafle

Dodane przez: bietka

Domowe wafle

Bardzo smaczne wafle przekładane...

Wafle z galaretką

Dodane przez: ewiczka2304

Wafle z galaretką

Kolorowe wafle z pyszna masą.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE