Słodziutki i szybki deser do kawki lub herbatki :) Mleczny krem jest obłędnie dobry, na jednym waflu nie poprzestaniecie ;)
Składniki:
Składniki na jedno opk. małych okrągłych wafli
Masa biała:
1/4 szkl mleka
1/4 szkl cukru lub nawet odrobinę mniej bo masa jest dosyć słodka
1/4 kostki masła
1 szkl mleka w proszku
Masa czekoladowa:
1/4 kostki masła
1/4 szkl mleka
1/4 szkl cukru
2 czubate łyżeczki kakao
3/4 szkl mleka w proszku
Wafle mleczno - kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Masa biała. Mleko zagotowujemy z masłem i cukrem. Kiedy mleko się zagotuje, z ściągamy z gazu i dodajemy mleko w proszku, dokładnie mieszamy aby grudek nie było. Odstawiamy na chwile do czasu przygotowania masy czekoladowej.
2. Masa czekoladowa. Mleko zagotowujemy z cukrem, masłem oraz kakaem. Kiedy to się stanie, z ściągamy z gazu i dodajemy nasze mleko w proszku dokładnie mieszając aby nie miało grudek.
Tak przygotowanymi masami smarujemy wafle, pamiętając aby na koniec docisnąć je czymś ciężkim i pozostawić tak na kilka godzin.
Ps. u nas zjedliśmy je od razu, tak nam smakowały ;)
Komentarze